Historiek

In 2006 waagden de spelers van Nyzalia hun eerste stap naar toneel tijdens de Week van de Amateurkunsten onder leiding van regisseur Paul Van den Broecke. Gesteund door de cultuurdienst van Zwijndrecht en Johan Van Cauteren, lid van Code vzw, een collectief voor theaterverruiming, brachten we na vijftien repetities een bloemspeling van Kristien Hemmerechts.

Bij de nabespreking werd besloten om een volwaardig avondstuk te brengen en de keuze viel op “Puntwederik.” Omdat alles in eigen beheer gedaan werd en met een beperkt budget moest er toch heel wat werk worden verzet alvorens er gerepeteerd en gespeeld kon worden. Er moest een affiche en flyer worden ontworpen en gedrukt, een betaalbare repetitieruimte en theaterzaal gezocht, sponsors aangesproken, decor ineengestoken, … maar het loonde de moeite! We speelden twee voorstellingen in O.C. ’t Waaigat te Burcht. Achteraf bekeken was dit stuk iets te hoog gegrepen voor beginners als wij.

Na enkele cursussen en een tweede bloemspeling besloten we in 2010 om een volgend stuk te spelen. De keuze viel op “Debuut voor een dode” een thriller van Seymour Mattheus, in regie van Paul Van den Broecke. Hiervoor hadden we wel wat extra acteurs nodig en die vonden we via een auditie. Op linkeroever konden we een theaterzaaltje huren van toneelstudio Gloriant, waar we zes voorstellingen speelden. Hierna hadden we de smaak te pakken.

Eén van de nieuwe spelers, Paul Stoops, was in een vorig leven regisseur en na rijp beraad besloten we in 2011 om ons volgend stuk onder zijn regie te spelen. Noodgedwongen moesten we uitwijken naar een andere zaal op linkeroever, Leftbanq. Ons publiek begon ons te kennen en te waarderen. Daarom was de volgende stap, Nyzalia als vereniging op te richten en te laten erkennen door de gemeente Zwijndrecht.

Vanaf 2012 speelden we elk jaar minstens éénmaal in Leftbanq. We namen deel aan “De gouden handjes” van Opendoek en onze voorzitter, Johan Van Cauteren, kreeg een nominatie als aankomend talent en voor decor en scenografie ontvingen we een eervolle vermelding.

Voor de eerste keer namen we ook deel aan het theaterfestival Spots op West in Westouter, een toffe en leerrijke ervaring en we speelden soms ook op andere locaties zoals de Mouterij in Burcht.

We werkten met andere regisseurs (o.a. Tine van Nieuwenburg, Werner Marinus, Ed Jacobs, Jo Vander Cammen), trokken nieuwe spelers aan en speelden verschillende genres om onszelf uit te dagen en ons publiek te verrassen.

In 2014 gooiden we het over een andere boeg en lieten ons publiek plaatsnemen op het podium naast de spelers achter het gesloten doek voor de pakkende voorstelling van “Visiting Mr. Green.”

Voor de reserveringen werkten we vanaf 2015 via een automatisch ticketverkoopsysteem in samenwerking met "rood fluweel".

2016 werd een bijzonder jaar want dan vierden we ons 10-jarig bestaan met de opvoering van de hilarische tragikomedie “Hartelijk gecondoleerd.”

Het voorjaar 2018 bracht iets totaal nieuw, een groot aantal spelers van Nyzalia stond op de planken in een productie die de cultuurdienst Zwijndrecht organiseerde naar aanleiding van de herdenking van de eerste Wereldoorlog. Ze speelden "Binnen zonder bellen", geschreven door Hedwig Van de Velde met regisseur Wim Van de Velde. Aan deze productie werkten naast Nyzalia nog spelers van toneelvereniging Leute mee, de brassband Burgipja en zangeres Frauke. Deze nieuwe uitdaging werd een succes dankzij de toffe samenwerking tussen de verenigingen en zeker ook door de inzet van regisseur en cast.

In 2020 sloeg Corona toe en moesten we twee weken voor de première alle voorstellingen schrappen. Ook het volgende stuk stierf een stille dood na verschillende repetities. In maart 2022 was het dan eindelijk zo ver. Na zes maanden repeteren, voorstellingen verplaatsen, zelfs online repeteren, konden we eindelijk terug spelen! Door omstandigheden konden we niet meer in Leftbanq terecht en verhuisden we naar 't Waaigat in Burcht.

Begin oktober 2023 werd onze nieuwe website gelanceerd.