Historiek

Nyzalia

Historiek

De spelers van Nyzalia kon je reeds aan het werk zien in het voorjaar van 2006 tijdens de Week van de Amateurkunsten toen ze hun eerste stap naar toneel waagden. Onder leiding van regisseur Paul Van den Broecke en gesteund door de cultuurdienst van Zwijndrecht en Johan Van Cauteren, de verantwoordelijke van Code vzw, een collectief voor theaterverruiming, maakten en brachten we na vijftien repetities een bloemspeling van Kristien Hemmerechts.

 

Bij de nabespreking werd besloten om een volwaardig avondstuk te brengen en

de keuze viel op “Puntwederik”, een stuk van Peter van Straaten, onder regie van

Paul Van den Broecke. Omdat alles in eigen beheer gedaan werd en met een beperkt budget moest er toch heel wat werk worden verzet alvorens er kon worden gerepeteerd en gespeeld.  Er moest een affiche en flyer worden ontworpen en gedrukt, een betaalbare repetitieruimte en theaterzaal gezocht, sponsors aangesproken, decor ineengestoken, … maar het loonde de moeite!  We speelden twee voorstellingen in O.C. ’t Waaigat te Burcht. Achteraf bekeken was dit stuk iets te hoog gegrepen voor beginners als wij.

 

Na enkele cursussen en een tweede bloemspeling besloten we in 2010 om een volgend stuk te spelen.  De keuze viel op “Debuut voor een dode” een thriller van Seymour Mattheus, in regie van Paul Van den Broecke  Hiervoor hadden we wel wat extra acteurs nodig en die vonden we via een auditie 

Op linkeroever konden we een theaterzaaltje huren van toneelstudio Gloriant, we speelden zes voorstellingen. Hierna hadden we de smaak te pakken.

 

Eén van de nieuwe spelers, Paul Stoops,  was in een vorig leven regisseur en na rijp beraad besloten we in 2011 om ons volgend stuk onder zijn regie te spelen.  Noodgedwongen moesten we uitwijken naar een andere zaal op linkeroever, Leftbanq.  We speelden “De snullen” een komedie van Françoise Dorin en het bleek een succes.  Ons publiek begon ons te kennen en te waarderen. Daarom was de volgende stap, Nyzalia als vereniging op te richten en te laten erkennen door de gemeente Zwijndrecht.

In 2012 was het opnieuw onder regie van Paul Stoops dat we “Het kerkhofclubje” speelden, een tragikomedie van Ivan Menchel.  We namen deel aan “De gouden handjes” van Opendoek.  Onze voorzitter, Johan Van Cauteren, kreeg een nominatie als aankomend talent en voor decor en scenografie ontvingen we een eervolle vermelding.

In de zomer van 2012 namen we deel aan het theaterfestival spots op West in Westouter, een toffe en leerrijke ervaring.  We eindigden het jaar met een voorstelling “Nyzalia light”, fragmenten uit het leven.  We brachten een aantal monologen en korte stukjes in de Mouterij te Burcht.

 

In april 2013 brachten we  “ne pyjama voor zes” van Marc Camoletti, de regie werd verzorgd door Tine Van Nieuwenburg.  Voor deze komedie konden we beroep doen op enkele nieuwe acteurs en voor de voorstellingen trokken we terug naar Leftbanq; ons publiek was tevreden en daar doen we het tenslotte voor.

Tijdens “spots op west” in juli waren we ook weer van de partij en mochten we twee voorstellingen brengen, we kozen voor een wagenspel, “de duivel te sterk”.

Begin december sloten we dan het jaar af met “Nyzalia light”, daar brachten we enkele kleine stukjes, een prettige monoloog en hernamen we “de duivel te sterk”.  Net zoals vorig jaar werden de voorstellingen in “de Mouterij” te Burcht opgevoerd.

 

In maart 2014 kozen we voor “Ge-Tic-T”  een komedie van Laurent Baffie (vertaling Frank De Kaey), dit in regie van Tine Van Nieuwenburg.  De kaartverkoop verliep als een trein en al snel viel de beslissing om een extra voorstelling te spelen.  Het enthousiasme van ons publiek maakt dat we al veel nieuwe ideeën hebben voor komende producties.

Het najaar van 2014 bracht dan weer een heel ander stuk, “visiting Mr. Green” van Jeff Baron, een uitdaging voor de acteurs en regisseur Tine Van Nieuwenburg.  Twee mannen in een vrij ernstig maar pakkend stuk dat we speelden in OC ’t Waaigat te Burcht.  Ons publiek mocht samen met de acteurs plaatsnemen op het podium achter het gesloten doek.

Het idee van eens een ander soort toneel te brengen viel in goede aarde, het publiek heeft genoten van deze bijzondere voorstellingen.

 

We besloten om in maart 2015 de engelse komedie  "liefde half om half" van Alan Ayckbourn te spelen, humor die totaal anders is dan de franse; de regie werd verzorgd door Paul Stoops.

Dit keer kregen we uiteenlopende reacties van ons publiek : dit soort humor ligt ons niet, het tempo is te traag maar anderen vonden het dan weer wel goed.  Voldoende feedback om onze conclusies uit te trekken en volgend jaar weer met iets anders op de planken te staan.

 

Ondertussen werden de repetities gestart om tijdens het theaterfestival "spots op west" een verkorte versie te brengen van "Visiting mr. Green".

Door het goede spel van onze acteurs konden we na het festival terugblikken op twee mooie voorstellingen die telkens uitverkocht waren.

 

In augustus werd er gestart met de repetities voor de voorstelingen Nyzalia light eind november/begin december 2015 in zaal Leftbanq, dit keer staan enkel de vrouwen op de planken en ze brengen "aan het eind van de aspergetijd" van Frank Houtappels in regie van Paul Stoops.

Voor de reserveringen werken we vanaf dan via een automatisch ticketverkoopsysteem in samenwerking met "rood fluweel". 

Ons publiek genoot van "de asperges" en dat bewijst nog maar eens dat een stuk met wat meer inhoud de mensen aanspreekt.

 

2016 werd een bijzonder jaar want dan vierden we ons 10-jarig bestaan. We begonnen in januari  met de repetities voor "Hartelijk gecondoleerd" een tragikomedie van Jack Staal in regie van Tine Van Nieuwenburg, half april stonden we hiermee op de planken in zaal Leftbanq. 

De voorstellingen waren een succes,  positieve commentaren en leuke reacties.  De naam van het stuk liet het niet vermoeden maar er werd nogal wat afgelachen, toch bleven de droevige passages overeind en werd het een mix van een lach en een traan.

Voor Nyzalia light kozen we het stuk "Bestseller" van Jo Snoeren in regie van Paul Van den Broecke, vanaf september werd er gerepeteerd om eind november/begin december onze voorstellingen te brengen in zaal Leftbanq.  Het stuk werd geapprecieerd door ons publiek, positieve en opbouwende commentaren. Zo sloten we met een tevreden gevoel ons jubileumjaar af.

 

In het voorjaar 2017 brachten we "je bent maar tweemaal jong" van Ron Aldridge (vertaling Eddy Van Ginckel), in een regie van Werner Marinus.

De repetities starten net voor de feestdagen en met nogal wat zieke acteurs/regisseur gedurende het traject was het een hele opdracht om tot een volwaardig stuk te komen.  Toch zijn we erin geslaagd om ons publiek enkele aangename voorstellingen te bezorgen. We kregen heel veel positieve reacties, er werd gelachen en af en toe viel er een traan. 

 

In juli stonden we op de planken in Westouter op het theaterfestival "Spots op West".  We speelden enkele stukjes uit "Almost Maine" van John Cariani in regie van Paul Stoops.  Het publiek genoot van onze voorstelling en voor ons was het een goede voorbereiding want de volledige productie wordt in het najaar gebracht.

 

In september waren we te gast op het Toekoer festival in Hasselt en brachten opnieuw enkele stukjes uit "Almost, Maine" van John Cariani  in regie van

Paul Stoops.  Er kwam niet zoveel publiek maar voor ons was het een mooie repetitie in aanloop naar ons volavond productie in november/december.

 

Eind november/begin december brachten we Almost, Maine dan als volavond productie in Leftbanq.  Niet het traditionele toneel maar toch gesmaakt door ons publiek.

 

Het voorjaar 2018 bracht iets totaal nieuw, een groot aantal spelers van Nyzalia stonden op de planken in een productie die de cultuurdienst Zwijndrecht organiseerde naar aanleiding van de herdenking Wereldoorlog I 1918/2018.  Ze speelden het stuk "binnen zonder bellen", geschreven door

Hedwig Van de Velde met regisseur Wim Van de Velde.  Aan deze productie werkten naast Nyzalia nog spelers van toneelvereniging Leute mee.  Het geheel werd muzikaal omlijst door brassband Burgipja en zangeres Frauke.

Deze nieuwe uitdaging werd een succes dankzij de toffe samenwerking tussen de verenigingen en zeker ook door de inzet van regisseur en cast.

Bij de premiere kregen ze dan ook een welverdiende staande ovatie.  Mogelijk kan er op deze manier nog eens een productie worden gebracht.

 

In december 2018 brachten we een komedie "daar zijn kosten aan", auteur is François Scharre en bewerking door Guy Keeren.

De regie werd gedaan door Tine Van Nieuwenburg. De voorstellingen waren een schot in de roos met zelfs twee keer een staande ovatie.

 

Het voorjaar 2019 zijn we gestart met een nieuwe regisseur, Ed Jacobs.  We brachten de komedie "Intiem Verkeer" van Ray Cooney in de vertaling van

Marc Peeters.   Een echte deurencomedie en dit was voor ons een serieuze uitdaging maar dankzij twee nieuwe spelers en intense repetities slaagden we er in om ons publiek te laten schaterlachen


In juli speelde Nyzalia tijdens theaterfestival Spots op West het drama "Bitter Zoet", auteur Arie de Rooij, regie Paul Van den Broecke.  Een bijzonder aangrijpend verhaal over twee vrouwen en een dode man.  Het publiek werd er stil van, lovende commentaar was het resultaat van deze bijzondere voorstelling.


In het najaar van 2019 brachten we "de belofte" auteur Haye Van der Heyden, regie Jo Vander Cammen.  De keuze voor een iets ander stuk bleek de juiste te zijn want met de premiere kregen we een staande ovatie.


Voorjaar 2020 stond "instappen aub" van Gérard Darier op onze affiche, regie door Werner Marinus.  Twee weken voor de premiere sloeg het Corona virus hevig toe, door regeringsmaatregelen en in het belang van ieders gezondheid moesten we alle voorstellingen schrappen.